На Верецькому перевалі відбувся церемоніал з відкриття Меморіального комплексу полеглим січовикам Карпатської України

Жовтень 16, 2017 dolyalviv НОВИНИ

115 жовтня на Верецькому перевалі відкрили Меморіальний комплекс полеглим січовикам Карпатської України.

Урочисте відкриття Меморіалу на Верецькому перевалі розпочалось о 12:00 год. Під час заходу відбулося освячення Меморіального комплексу полеглим січовикам Карпатської України,  віче, церемонія покладання квітів і запалення лампадок. . Верецький перевал – це не просто межа між Львівщиною і Закарпаттям, це вікопомність, де в 1939 році обірвалося життя понад 600 українських патріотів, які зі зброєю в руках боронили квітучі пагінці Карпатської України.

2

У врочистих заходах взяли участь віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка та голова Львівської облради Олександр Ганущин, секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій, директор КП ЛОР «Доля» Святослав Шеремета, представники від Сколівської районної влади та місцевої сільської ради, духовенство, військові, громадськість, зокрема школярі та студенти.

3

Присутні на урочистостях переглянули фільм-хроніку тодішніх подій, підготовлений Львівським телеканалом «Перший Західний».

4

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, що історія вчить усіх нас тому, що країна завжди має шанс відбутися, бо є люди, готові віддати за неї життя. «Коли ми сьогодні стикаємося з великими випробуваннями, то маємо звертатися до світлої пам’яті наших дідів. Вклоняюся усім нашим Героям», – сказала вона.

6

До речі, сьогодні тут, на Меморіальному військовому кладовищі, спочиває 22 Героїв часу Карпатської України. У 90-х роках ХХ століття на Верецькому перевалі було встановлено символічний меморіальний знак. Роботи з пошуку та перепоховання українських героїв розпочали у 2008 році пошуковці меморіально-пошукового підприємства «Доля», що при Львівській обласній раді. Саме завдяки їх наполегливій багатоденні праці вдалося віднайти 22 останки січовиків Карпатської України.

5

У коментарях директор КП ЛОР «Доля» Святослав Шеремета сказав: «Відкриття Меморіалу на Верецькому перевалі дуже знакова подія. Коли була проголошена Карпатська Україна, до того була автономія Закарпаття у складі Чехословаччини, була створена «Карпатська січ» і багато галичан кинулись допомагати братам-закарпатцям створювати українську державу. Серед них був Роман Шухевич, Олег Ольжич. До слова, керівництво ОУН заборонило своїм членам організації воювати у «Карпатській січі», але молодь на це не зважала. Здійснювався героїчний спротив по всій території Закарпаття. Основні події відбулись 15-18 березня 1939, було вбито близько 2 тисяч січовиків. Полонені галичани угорцями були передані польській владі. Їх спершу тримали у казармах, а потім виводили на розстріл. Влада Другої Речі Посполитої не хотіла, щоб галичани, члени ОУН, повертались в Польщу. Знайдено телеграму, в якій польське вище командування обговорює ситуацію на польсько-чехословацькому кордоні (Верецький перевал) і наказує відкрити вогонь до полонених. Це відбулося всупереч європейським конвенціям щодо полонених».

7

Пошуки полеглих січовиків Карпатської України пошуковці КП ЛОР «Доля» й надалі продовжуватимуть. Адже, усі, хто поліг за Українську державу мають бути достойно перезахоронені – з молитвою і почестями.

8

9


Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Розробка: Квест