У Дрогобичі відбулися перепоховання 78 останків жертв більшовицького терору

Липень 14, 2021 dolyalviv НОВИНИ

0114 липня в місіті Дрогобич відбулися перепоховання 78 останків жертв більшовицького терору 40-50 років минулого століття, віднайдених пошуковцями Меморіально-пошукового центру «Доля». Людські останки буловіднайдено у саду сучасного монастиря, біля меморіалу «Тюрма на Стрийській».

Коментуючи подію, директор Меморіально-пошукового центру «Доля» Святослав Шеремета сказав: «У 2018 році до нашого підприємства звернулися представники громади та міської ради міста Дрогобича з інформацією, що в саду, тепер монастиря, а колись це було подвір’я НКВД, можуть бути людські останки. Того ж року ми провели дослідження, і цей факт підтвердився. У 2019 році ми провели ексгумацію і антропологічні дослідження, внаслідок чого виявили, що на території саду було 24 поховальні ями, в яких ми знайшли 78 останків жертв політичних репресій, в основному вбитих в 1944 році».

За словами Святослава Шеремети, серед жертв – здебільшого в’язні Дрогобицької тюрми на Стрийській, мешканці Дрогобича та сусідніх сіл та містечок, а також воїни УПА. Поки ці останки не ідентифіковані, але фахівці взяли генетичний матеріал для банку даних ДНК і за потреби, якщо знайдуться родичі, які матимуть підозру, що їх близькі були закатовані в цій тюрмі, є шанси провести ідентифікацію.

Чин перепоховання відбувся  біля церкви Св.Петра і Павла, де зібралися сотні містян, духовенство, представники влади та військові. Потім колона пройшла по вулиці Стрийській до центральної площі міста біля ратуші, тут відбувся чин похорону та громадське віче. Після чого меморіальною ходою громада рушила до Поля Скорботи, де відбувається процес опечатування могил і поховання. Завершать поминальні заходи військовим салютом.

До речі, 14 липня у Дрогобицькій територіальній громаді оголошено днем жалоби.

001 01а 12 3 6


Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Розробка: Квест